Hyppää sisältöön

Ylläpidon blogi

  • kirjoitusta
    3
  • kommenttia
    19
  • katselukertaa
    370

Contributors to this blog

Ylläpidosta, Serveriongelmista ja vähän muustakin

zaux

364 katselukertaa

Moro Friikeille!

 

Alla hieman omia ajatuksia viimeviikoista ja ehkä tulevaisuudestakin? (Nämä on täysin mun omia ajatuksia eivät siten vastaa välttämättä koko ylläpidon mielipidettä)

 

Kuten yhdistyksen perustamisen aikoihin sanottiin niin pyrimme parantamaan friikkilää jatkuvasti ja pienin askelin. Valitettavasti matkalle mahtuu aina kommelluksia ja takaiskuja.

 

Yhdistyksen ja ylläpidon aktiivit ovat viimeisen 6v aikana käyttäneet satoja ja vielä satoja tunteja tämän foorumin ylläpitoon, kehittämiseen ja pyrkineet edistämään korttikeräilyä suomessa. Olemme myös uhranneet omia rahojamme sievoisen summan alkuun serverimaksujen maksamiseen ja nyt viimeaikoina serverin sekä laitetilamaksujen maksamiseen. Perustimme yhdistyksen sen vuoksi, että hommaa saataisiin jaettua tasaisemmin halukkaiden kesken. (Myös ylläpidon ulkopuolisten). Valitettavasti emme ole saaneet lähelläkään niin paljoa jäseniä kuin toivoimme, mutta kuten sanottu valinta on teidän.

 

Aloitetaan nyt vaikka ensiksi näistä friikkilän katkoksista. Muutamia kuukausia sitten oli jotain pieniä katkoksia sen takia, että säädimme korttifriikkien serverin storagesysteemiä ja tässä vaiheessa yhteiskäytössä olleelta storagelta kaikki siirrettiin pyörimään usb-levyillä siksi aikaa, että saadaan 6x500gb:n levyjen tilalle 1TB:n levyt. Aikaa kului ja saimme uudet levyt ja uuden levypakan rakennettua. Valitettavasti kuten usein on tapana käydä niin virtuaalikonetta, jossa korttifriikit sijaitsee ei huomattu/keritty/viitsitty siirtää takaisin tuossa vaiheessa, kun storage uusilla levyillä saatiin pystyyn. Sitten aikaa kului 1-2kk ja oli joitain pieniä katkoksia, jotka viittasivat tiedostojärjestelmän ongelmiin. Eipä tullut tuossa vaiheessa mieleen, että ongelma majailisi tuolla usb-levyllä. Sitten tuli heinäkuu ja lähdin reissuun japaniin ja sillä aikaa tuli ensiksi pari ongelmaa, jotka molemmat viittasivat lähinnä tuohon samaan levyjärjestelmä ongelmaan ja nämä sain ratkaistua lähinnä boottaamalla koneen, kunhan pääsin vain bitin ääreen. Nämä olivat siis ne heinäkuun pienet katkokset.

 

Sittenpähän meni muutamia päivä ja sain taas viestiä, että korttifriikit on alhaalla. Tälläpä kertaa ne päässyt enää serveriin käsiksi ja mukana reissussa oli vain android tabletti varustettuna näppäimistöllä, joten ymmärtänette ettei asia ollut kovin yksinkertaista. Otin yhteyksiä pariin kaveriin, jolla oli jonkinsortin oikeuksia noihin storage/isäntäjärjestelmiin valitettavasti ihmiset ovat kiireisiä eivätkä aina kerkiä reagoimaan toisten murheisiin ihan heti varsinkaan, kun eivät tunne tätä meidän järjestelmää kovin hyvin. Parin päivän jälkeen, kun sain oikeat tunnukset annettua eteenpäin niin kävi ilmi, että sieltähän on kadonnut virtuaali-isännän tiedostojärjestelmä kokonaan missä mm. tämä virtuaalisijaitsi. Tässä vaiheessa olin jo tulossa suomeen päivän päästä ja totesin, että on parempi odottaa sen verran että pääsen itse toteamaan tilanteen. Tästä selvittiin sitten varsin perinteiselle usb-levy virroista ja virrat takaisin. Tämän jälkeen kopioin usb-levyltä datat takaisin tuolle uudelle storagelle ja iskin serverin tulille.

 

Se oli viimeviikolla se. Sitten tulee tämä alkuviikko ja luonnonystävämme eivät ole suopeita ja aiheuttavat laitetilan lähistöllä sähkökatkoja. Eilinen katko johtui käytännössä siitä, että tuossa meidän nassipurkissa on vain yksi virtalähde joten toisen laitetilan upsin kyykätessä nassi kippasi pois virroista. Tämä viimeisin katko johtui käytännöstä tuosta ensimmäisestä katkosta. Upsit kippailivat vuoron perään ja takaisin linjoille tultuaan päätyivät käytännössä virhetilaan missä kumpikaan ei enää oikein toiminut ja valitettavasti laitetilaa normaalisti operoiva ihminen oli muutaman sadan kilometrin päässä ja sinne jouduttiin hälyttämään toinen kaveri toisesta kaupungista. Että semmosta. (Rahalla tietysti sais myös semmosseen laitepaikan missä hommat olis kahdennettu, mutta se maksaisi sitten kuukausi tasolla huomattavasti enemmän kuin nykyinen ja siihen meillä ei ole varaa)

 

Kun käytän tälläisten ongelmien parissa taisteluun aikaa lomamatkalta käsin kymmeniä tunteja ja palkinnoksi täällä odottaa pelkkää vittuliua ja piilovittuilua rupeaa mun huumori olemaan oikeasti vähissä.

 

Ylläpito ottaa vastaan mielellään _asiallista_ palautetta, mutta siinä vaiheessa kun ruvetaan suoraan sekä epäsuoraan vittuilemaan lauseiden välimaastossa niin ylläpidolla ei ole huumoria eikä velvollisuutta katsella kyseisten kirjoittajien perseilyä. Tiedätte kyllä mistä puhun.

 

Välillä käy kyllä mielessä, että vittuako mä tällä itteäni kidutan ja otan paskaa niskaani, käytän lukemattomia tunteja kuukaudessa näkymättömään työhön miettien miten saada tästä nykyistäkin toimivampi ja uhraan vielä idioottina omia rahojani tän foorumin pyörittämiseen.

 

Ehkä olisi parempi vain vetää töpseli seinästä?

 

Jani

 

PS. Niin on meillä tosiaan uus serverirautakin laitetilalla odottamassa enää lisämuistien asennusta sekä tarkoituksena rakentaa sellainen konsepti, että friikit nousee muutamassa minuutissa toisessa paikassa ylhäälle, jos ykkössaitti kippaa.9 Kommenttia


Recommended Comments

Hyvä kirjoitus Jani. Toivottavasti friikkien viimeviikkoinen alhaallaolo toisi yhdistykseen mukaan uusia jäseniä. Kaikkea kun ei ole aina pakko saada ilmaiseksi.

 

Kiitosta ei tule usein jaettua kun pitää kaikkea itsestään selvyytenä, joten tässä henkilökohtainen kiitokseni Janille ja koko ylläpitotiimille, joka jaksaa pitää tätä kaikkea kasassa.

 

Kiitokset! Ilman friikkejä olisi paljon tylsempää.

Share this comment


Link to comment

Kokemuksella, eihän se herkkua ole taistella vähällä vapaa-ajalla foorumin puolesta. Ja epäkiitollista siitä yleensä tulee kun risuja satelee niskaan vaikka kaikkensa yrittää. Kaikkein ihanteellisin tilannehan olis ylläpidolle ja käyttäjille, että ongelmia ei tulisi, eikä olisi. Jania lainaten, oli miullakin monesti mielessä että vedetään se töpseli irti ja pannaan homma riittämään. Onneksi ei silloin sitä tehty ja toivotaan että pojilla riittää hermot olla sitä edelleen tekemättä. Kaikki kunnia ja hatun nosto tiimin pojille ja niille käyttäjille jotka ihan oikeesti arvostaa foorumin olemassa oloa. Oli aika yksinäistä keskustelufoorumeilla Suomessa ennen friikkien aikaa, jos sitä nyt kukaan muistaa enää : )

Share this comment


Link to comment

Kiitokset ylläpidolle,

 

Jäsenmäärä täytyisi saada kasvamaan, jokin konsti, jotain ilmeisesti kaivataan lisää maksun sisällöksi.

 

Minulle riittää tämä ja olisin tästäkin valmis maksamaan enemmän vuodessa

Share this comment


Link to comment

Täytyy sanoa, että on se kumma jos ei pelkkä foorumin olemassaolo kelpaa jollekin vastineeksi maksulle. 20e/vuosi (liittyessä 10e kertamaksu) on naurettavan pieni summa siihen nähden, mitä monet täällä käyttävät kortteihin. Edellisillä Herttoniemen messuilla pöytäämme tuli äitinsä kanssa nyt syksyllä 10v täyttävä keräilijä ja halusi liittyä yhdistykseen. Jos siinä ei ole esimerkkiä vanhemmille foorumin käyttäjille, niin en tiedä missä.

 

Ja paljon on myyjiä (laatikoita, lehtiä, irtokortteja), jotka eivät näistä pienistä vihjeistä huolimatta ole liittyneet ja eivät ilman tätä foorumia saisi edes niitä pieniä voittojaan. Ainakaan näin helpolla. Järeämmät toimenpiteet näemmä otettava käyttöön.

Share this comment


Link to comment

Samaa mieltä, mutta ihmiset ovat erilaisia ja arvostavat eri asoita.

 

Meikäläiselle riittää pelkästään foorumin olemassaolo ja siihenkin nähden nykyinen hinta on pieni.

Share this comment


Link to comment

Toisaalta tälläiselle lähes kroonisessa rahapulassa olevalle kaikki rahat on tarpeen varsinkin kun korttien ostot ovat taas jääneet vähän vähille viime aikoina. Tarttis kyllä liittyä jäseneksi.

 

Ja olisko sellainen mahdollista että Jani jakaisi tietoutta vähän laajemmaltikin niin ei tarvitsisi lomamatkalla stressata tämän kanssa vaan joku toinen hoitaisi ylläpitotoimenpiteet.

Share this comment


Link to comment

Moro,

 

Olishan se joo. Siinä vaan on semmonen, mutka matkassa että nuo ongelmat mitkä tuli vastaan liittyy varsin syvällisiin teknisiin asioihin. Käytännössä nuo asiat vaativat hyvin vahvaa harrastuneisuutta linuxiin ja virtualisointiin tai jopa mahdollisesti sitä, että noiden asioiden / vastaavien juttujen kanssa painii ammatikseen..Mikäli nämä asiat olisivat olleet ohjeistettavissa niin olisin kyllä aivan varmasti ohjeistanut ne aikapäiviä sitten ennen reissua.

 

Jani

Share this comment


Link to comment

Itsekin katkoa tuli ihmeteltyä, mutta hyvä että saatiin friikit taas toimimaan. Kovasti arvostusta kyllä ylläpidolle, jos loma-aikaakin käytetään näiden ongelmien selvitykseen ja omaa rahallista panostusta käytetään. Alaa opiskelavana tiedän ettei se aina niin helppoa ole ongelmia ratkaista, saati sitten nopeaa. Niin se vain menee monessa ammatissa, missä muiden kanssa ollaan tekemisissä, että paskaa tulee niskaan huomattavasti enemmän kuin kiitosta..

 

Tällä hetkellä oma rahatilanne on vielä siinä mallissa, ettei ylimääräistä oikein korttien ostamisen jälkeen jää, mutta heti kun tilanne on toinen niin kyllä minäkin korteni kekoon kannan.

Share this comment


Link to comment

Luo käyttäjätili tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Sinun täytyy olla jäsen voidaksesi kommentoida

Luo käyttäjätili

Luo käyttäjätili yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi käyttäjätili

Kirjaudu sisään

Vanha käyttäjä? Kirjaudu sisään tästä.

Kirjaudu sisään nyt
×