Siirry sisältöön


Valokuva

Korttien kunto ja pakkaaminen lähetettäessä


 • Please log in to reply
12 vastausta tähän viestiketjuun

#1 MOGO89

MOGO89

  Perustajajäsen

 • Ylläpitäjät
 • 4 625 Viestit:
 • PaikkakuntaEspoo

Kirjoitettu 22 helmikuu 2016 - 02:42

Tekstiä tullaan päivittämään mahdollisimman pikaisesti!

#2 ArtoD

ArtoD
 • Korttifriikit - Yhdistysjäsenyys
 • 383 Viestit:
 • PaikkakuntaAkaa

Kirjoitettu 23 helmikuu 2016 - 08:37

Ideointiriihessä mainitsin, että sellainen kansantajuinen kuntoarviointiopas hyvillä havainnekuvilla olisi tavoitteena. Dacardworldin sivuiltahan sellainen sitten löytyikin, vaikka keskittyykin oikeaan greidaukseen vaikuttaviin tekijöihin. Allekirjoittaneen tavoite oli tehdä enemmän "maanläheinen" opas, eli avata mitä keräilijätermein tarkoitetaan vaikka kuvauksilla "uusi, uudenveroinen, hyväkuntoinen, tyydyttävä, hiekkalaatikkolöytö, roska". Mutta tuo DA:n guide on kyllä loistava suunnan antaja, ihan noin hienoihin visualisointeihin ei taida osaaminen tosin riittää :)

 

Trading Card Grading Guide: The Definitive Visual Guide To Grading Sports Cards

 

 

Idean kirjoitteluun sain oikeastaan vanhaa Beckett Suomi -lehteä lueskellessani, joten olen sen artikkelia käyttänyt lähteenä tälle pelinavaukselle:

 

Korttien kunnon arvioiminen (v3)

 

Uudehkot keräilykortit (1990-luvulla tehdyt ja sitä uudemmat)

 

Uusi / Uudenveroinen / 9 - 8

 

Uusi ja täysin virheetön kortti suoraan pakkauksesta. Kortin kulmat ovat täydelliset ja terävät, ei minkäänasteista pyöristymistä. Ei taitteita tai painaumia.

 

- Pääsääntöisesti modernien keräilykuntoisten korttien oletetaan olevan tämän kategorian kuvailemassa kunnossa, varsinkin peruskorttien, peruserkkareiden sekä muiden ei-harvinaisuuksien.

 

Hyväkuntoinen / 7 - 6

 

Kortissa on yksi lievä virhe, esim yksi huono kulma, tai kaksi kulmaa, joissa näkyy kulumista, lievästi karheat reunat. Ei taitteita tai painaumia. Kiilto kohdillaan.

 

- Tässä kunnossa kelpaavat lähinnä vain harvinaisemmat / numeroidut kortit sekä Rookie-kortit.

 

Huonokuntoinen / 1 - 5

 

Kortissa on useampi huonokuntoinen kulma, selvää pyöristymistä havaittavissa kulmissa, taitteita, naarmuja, pussituskoneen sahalaitaa tai muuta fyysistä vahinkoa.

 

- Poikkeustapauksia lukuunottamatta tämänkuntoiset kortit eivät kelpaa keräilijöille.

 

Vanhemmat keräilykortit (1980-luvulla tehdyt ja sitä vanhemmat)

 

Mint (MT) / Uusi / 9

Uusi ja täysin virheetön kortti suoraan pakkauksesta. Kortin kulmat ovat täydelliset ja sen keskitys on 60/40 tai parempi niin ylhäällä, alhaalla kuin sivuillakin. Värit ovat kirkkaat, eivät valon haalistamat. Kortissa ei ole painatusvaiheessa tulleita virheitä.

 

Near Mint-Mint (NRMT-MT) / Uudenveroinen / 8

Kortissa on yksi erittäin lievä virhe. Mikä tahansa seuraavista virheistä laskee Mint-kortin tähän kategoriaan: yksikin kulma, jossa näkyy edes hitunen kulumista, juuri ja juuri havaittavissa olevat painotäplät, mitkä tahansa väri- tai tarkkuusvirheet. Kortin on oltava keskitetty vähintään 60/40 tai paremmin kaikkiin suuntiinsa. Reunat ovat kunnossa, värirajat selvät ja kiilto myös hyvä.

 

Near Mint (NRMT) / Erittäin hyväkuntoinen / 7

Kortissa on yksi lievä virhe. Mikä tahansa seuraavista vioista alentaa kortin NRMT:ksi: yksi huono kulma, tai kaksi kulmaa, joissa näkyy kulumista, keskitys välillä 70/30 – 60/40, lievästi karheat reunat, lievät painotäplät, väri- tai tarkkuusvirheet. Kortin värirajojen ja kiillon täytyy olla ehdottomasti alkuperäisessä muodossaan.

 

Excellent-Mint (EXMT) / Hyväkuntoinen / 6

Kortti, jonka kulmista kaksi tai kolme ovat hieman kärsineet. Keskitys ei missään tapauksessa ole huonompi kuin 80/20. Kortissa ei saa myöskään olla enempää kuin kaksi seuraavista vioista: hieman karheat reunat, erittäin lieviä värivirheitä rajoissa, pieniä painotäpliä, lieviä väri- tai tarkkuusvikoja. Kortin pitää edelleen kiiltää kuten alkuperäisen.

 

Excellent (EX) / Tyydyttävä / 5

Hieman kuluneet kulmat, mutta keskitys ei ole huonompi kuin 80/20. Osa alkuperäisestä kiillosta on saattanut kadota ja reunat saattavat olla kuluneet. Äärimmäisen pieniä värivirheitä tai kuvan epätarkkuutta havaittavissa

 

Very Good (VG) / Välttävä / 3-4

Kortti jota on käsitelty, muttei kuitenkaan pahoinpidelty. Kulmat ovat hieman pyöristyneet ja saattavat jo hieman olla ”hiirenkorvalla”. Kortin reunat ovat saattaneet hieman kulua, eikä värityskään ole paras mahdollinen. Myös kiilto on hieman kadonnut kortin pinnasta. Kortissa saattaa olla havaittavissa oleva taitos.

 

Good (G), Fair (F), Poor (P) / Heikko, Hiekkalaatikkolöytö, Roska / 1-2

Kovia kokenut kortti, jonka kulmat ovat pyöristyneet ja ajan kuluttamat. Kulmat irvistävät, eikä kiiltoa ole enää jäljellä alkuperäisestä painoasusta. Lisäksi kortissa saattaa olla huono keskitys tai se on taittunut pahasti. Näihin kategorioihin asettuvilla korteilla ei käytännössä ole enää keräilyarvoa, ellei kyseessä sitten ole harvinainen tai vähän tehty kortti.

 

 

- - - -

Versiohistoriaa:

 

v1. Ensimmäinen versio, lisättävä ainakin havainnekuvat

v2. Lisätty numeeriset kuntoarvot 1-9.

v3. Lisätty tiivistetty, uudehkoihin kortteihin (90-luvun tai sitä uudempiin) sovellettava versio.

 

- - - -

 

Heittäkää kommenttia, esim. noista kuntoluokkien suomennoksista (uusi, uudenveroinen...) Nuo heikommat kuntoluokat ei vastaa englanninkielistä vastinetta ja tarkoituksella näin kirjoitin sen perusteella, miten itse nuo alemmat luokat tulkitsen. Englanninkieliset termit saa totuuden kuulostamaan kovinkin kaunistellulta korteista, joita moni meistä ei kokoelmiinsa oletusarvoisesti kelpuuttaisi.#3 Ysärimies

Ysärimies
 • Korttifriikit - Foorumijäsenyys
 • 330 Viestit:

Kirjoitettu 23 helmikuu 2016 - 09:59

Hyvä että tästä erittäin tärkeästä asiasta on viimein tulossa kunnon opastus. Tosiaan, nuo kuntoluokitusten nimet on tässäkin kyllä hyvin kaunistelevia niin englanniksi kuin suomeksikin. DA:n oppaan numeroluokitukset antavat paljon paremman käsityksen kortin todellisesta kunnosta kuin nuo nimet. Tänäänkin sain palautuksen toisaalta "hyväkuntoisina" ostamistani korteista, jotka eivät oikeasti olleet siinä kunnossa että ne olisi voinut hymyssä suin kansioon laittaa. Kun tämä greidausopas saadaan lopullisesti kasaan, olisi hyvä, että sen saisi jotenkin ilmestymään googlen hauissa korkealle, niin että ihmiset paremmin ymmärtäisivät mitä ovat vaikkapa huutonettiin listaamassa.#4 MisterSire

MisterSire
 • Korttifriikit - Yhdistysjäsenyys
 • 1 525 Viestit:
 • PaikkakuntaKarkkila

Kirjoitettu 23 helmikuu 2016 - 10:12

En tiedä liittyykö asiaan,
Ebayssä kun myyn kortin joka on mint kuntoinen niin laitan
silti nrmint-mint kuntoarvion, koska ei välttämättä itse aina
huomaa kortin vikaa jonka toinen huomaa heti.

Markus

#5 mikali

mikali
 • Korttifriikit - Foorumijäsenyys
 • 273 Viestit:
 • PaikkakuntaHELSINKI

Kirjoitettu 23 helmikuu 2016 - 10:59

silloin pitää laittaa,että condition,see scan,sitten ilmoitus on luotettava,eikä ostajalle tule paha mieli,jos lappu onkin huonossa kunnossa...#6 ArtoD

ArtoD
 • Korttifriikit - Yhdistysjäsenyys
 • 383 Viestit:
 • PaikkakuntaAkaa

Kirjoitettu 23 helmikuu 2016 - 11:53

Dacardworld tarjoaa kyseisen kuntoarviografiikan ihan vapaasti omalla sivullakin käytettäväksi, joten tämä kannattaa ottaa johonkin vaikka omaksi topiciksi talteen joka tapauksessa.

 

card-grading-final-web.jpg

 #7 Mauri

Mauri

  Ylläpitotiimi

 • Moderaattorit
 • 2 782 Viestit:
 • PaikkakuntaEspoo

Kirjoitettu 23 helmikuu 2016 - 11:15

Mites kortin kulmien kunnossa, jos ne on terävät, mutta niissä on halkeama - siis nimenomaan paksuussuunnassa? Eli kun korteissahan on monesti monta kerrosta, niin jos esim. sleeve on painautunut kortin sisään (aavistuksen, mutta silti) ja kerrosten väli on "selkeästi" erillään.#8 ArtoD

ArtoD
 • Korttifriikit - Yhdistysjäsenyys
 • 383 Viestit:
 • PaikkakuntaAkaa

Kirjoitettu 25 helmikuu 2016 - 10:08

Semmonen takaisku, että eihän mulla riitä alkuunkaan valokuvauskalusto / osaaminen ottamaan asiallisia ja tarkkoja havainnekuvia, varsinkaan noista pienistä virheistä kulmissa tai vain valoa vasten näkyvistä vioista :(#9 tpsrules

tpsrules
 • Korttifriikit - Yhdistysjäsenyys
 • 5 243 Viestit:
 • PaikkakuntaHelsinki

Kirjoitettu 25 helmikuu 2016 - 10:39

Kuntoluokitukset on mielestäni ainoastaan 80-luvun ja sitä vanhempia kortteja varten. Sitä uudemmat (pl. kalliit RC kortit ja nekin ainoastaan pääosin sitten kun on virallinen kuntoluokitus) menee vain karkeasti jaottelulla hyväkuntoinen (=about täydellinen) ja heikkokuntoinen. Monilla kerääjillä on jossain määrin omat vaatimuksen kunnolle ja tästä syystä onkin mielestäni hyvä olla aina "palautusoikeus" kortilla jos ostaja ei ole siihen tyytyväinen kunnoltaan kun sen saa kouraansa postista. 

 

Heikki#10 mikali

mikali
 • Korttifriikit - Foorumijäsenyys
 • 273 Viestit:
 • PaikkakuntaHELSINKI

Kirjoitettu 25 helmikuu 2016 - 10:55

olen ollut jo pitkään psa:n vakio asiakas ja yritys toimii kun junan vessa,greidauksista,älkää aina tuijottako siihen greidaus numeroon,esim beckett,ksa,psa antaa saman 8,kortissa on jo silmin nähden eroa,ööga siinäkin on paras greidaus,mullakin on hyllyssä monta kurri rc pristine ja sitä ne ei todellakaan ole,riittää,että leikkurin terä rupee tylsymään,se on siinä,elikkä valmiste kohtaisia erija on paljon,sen näkee jo omalla silmällä..

mika#11 jufo

jufo
 • Korttifriikit - Foorumijäsenyys
 • 199 Viestit:

Kirjoitettu 25 helmikuu 2016 - 11:19

Tuntuu myös, että joissakin sarjoissa jotkin kortit ovat lähes poikkeuksetta valmiina near mint kuntoisia.#12 Jomtre

Jomtre

  Ylläpitotiimi

 • Moderaattorit
 • 5 488 Viestit:
 • PaikkakuntaNoormarkku

Kirjoitettu 25 helmikuu 2016 - 11:22

karkeasti jaottelulla hyväkuntoinen (=about täydellinen) ja heikkokuntoinen. 
 
Heikki


Komppaan Heikkiä,

-Janne-

#13 ArtoD

ArtoD
 • Korttifriikit - Yhdistysjäsenyys
 • 383 Viestit:
 • PaikkakuntaAkaa

Kirjoitettu 22 huhtikuu 2016 - 08:33

Noniin, viimein sain tätäkin taas eteenpäin. Heikiltä oikein hyvä pointti, näinhän se menee että modernien (90-luvun ja uudempien) korttien oletetaan olevan hyvässä hapessa että kelpaavat kansioon. Poislukien tietysti tapauskohtaisesti numeroidut tai muut harvinaisuudet.

 

Raapustin modernien korttien kohdalle erillisen, supistetumman kuntoarvio-ohjeistuksen. Aiemmin tehty jätetty sitten vanhempia vuosikertoja koskemaan. Herättääkö kommentteja / ajatuksia? Olisiko tuo modernien korttien opastus jo lähellä sellaista "kansantajuista" versiota, mihin voisi viitata kun tiedustelee "hyväkuntoisten" korttien todellista tilaa? Pari mallikuvaa voisi yrittää skannata kaikkiin kategorioihin...


0 käyttäjä(ä) lukee tätä aihetta

0 jäsentä, 0 vierasta, 0 anonyymiä käyttäjää